Verschil van inzicht bedrijfsarts en UWV blijft langer mogelijk

Werkgevers moeten voorlopig rekening blijven houden met verschillen van inzicht tussen bedrijfsarts en UWV over mogelijkheden om te werken. Ook kunnen uiteenlopende visies hierop blijven leiden tot financiële schade door verlenging van de loondoorbetaling bij ziekte. Door de langdurige kabinetsformatie belandde een plan om meer zekerheid te scheppen in de koelkast.

Er is al jaren een wetswijziging in voorbereiding die het medisch advies van bedrijfsartsen voortaan leidend maakt bij de toets op het re-integratieverslag (RIV-toets) door UWV. Dit voorstel heeft tot doel werkgevers meer zekerheid te bieden en had van kracht moeten worden op 1 september 2021. Begin dit jaar moest het demissionaire kabinet echter de parlementaire behandeling staken omdat de Tweede Kamer het onderwerp controversieel verklaarde. Daarna achterhaalde de lange kabinetsformatie de beoogde ingangsdatum. Het ziet er nu naar uit dat het voorstel pas na de vorming van een nieuw kabinet weer op de agenda van de Kamer komt.

Kritisch meedenken blijft noodzakelijk

Door het uitstel blijft UWV de toetsing van re-integratie-inspanningen voorlopig op dezelfde manier organiseren als voorheen. Dit betekent dat een verzekeringsarts het laatste woord heeft over de mogelijkheden van een zieke werknemer om te werken. Oók als de bedrijfsarts daar in de eerste twee ziektejaren een ander oordeel over had. Voor werkgevers kan dit een verlenging van de loondoorbetaling en de re-integratieverplichtingen opleveren. Zij doen er daarom goed aan, kritisch te blijven meedenken en om toelichting te vragen als het advies van de bedrijfsarts vragen oproept. De privacywetgeving verplicht bedrijfsartsen om in algemene termen en zonder medische details te adviseren. Dit maakt adviezen niet altijd even gemakkelijk te interpreteren. In de praktijk is het vaak raadzaam om ondersteuning van een deskundige casemanager te vragen.

Op zoek naar deskundige ondersteuning?

Onze casemanagers hebben ruime ervaring met het interpreteren van adviezen van de bedrijfsarts. Ook weten ze precies wanneer en op welke manier ze om nadere toelichting kunnen vragen.

Bel +31 (0) 854 017 060 of stuur een mail naar info@eviservices.nl, we zijn u graag van dienst!

Wil jij hoger rendement met jouw team?

Ga direct aan de slag

SPOEDGEVAL?

24/7 ondersteuning bij personeelsproblemen

Wat kan jíj doen om het beste uit jouw team te halen?